17.6.18

Kitap - Cengiz Aytmatov - Beyaz Gemi

cengiz aytmatov beyaz gemi ile ilgili görsel sonucu
Bu arada,bu ne kadar güzel bir kapak böyle :)

Uzun zamandır okumak istediğim ama bir türlü başlayamadığım Cengiz Aytmatov'un kısa bir hikayesi.
Kitap halinde,aslında çok da kısa değil,ama rahatça okunan bir hikaye.

Ben türk halklarını özellikle çok severim,onların her birini,ister türk olsun ister azeri ister kırgız ya da özbek her birini ayrı ayrı incelemek isterim.Çünkü dikkatle bakıldığında her birinin kendine has özellikleri,farklılıkları var.Hepsi aslında bir birine benziyor ve aynı ırktan geliyor ama her birinin kendi özellikleri var ve bu özellikler onları güzel kılıyor.Tüm türkler birleştiğinde ise ortaya çok güzel bir yelpaze çıkıyor.
Mesela kazaklar,en çok hoşuma gidenler.Kırgızlar,özbekler,türkmenler...Her biri sanki kolyenin ayrı bir incisi gibi.

Bu kitap da kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un çok güzel bir hikayesi,içinde kırgızlardan çok güzel esintiler barındırıyor.Ayrıca çok özel mesajlar da veriyor.

Bilindik bir kitap olduğundan muhtemelen bana kadar herkes okumuştur ama ben daha yeni okuma fırsatı buldum ve çok hoşuma gitti.
En çok hoşuma giden de kitabın sonunda yazarın kendisini açıklamasıydı,özellikle orası sayesinde kitabı daha iyi anladım.Gerçekten de dediği gibi kitabın sonu,ya da Boynuzlu Maral Ana hikayesi hiç de göründüğü gibi değil.İnsanlar sadece ders çıkarmalı ve hayatlarına saygı duyarak devam etmeliler.Sadece hatalarımızı tekrarlamayarak gelişebiliriz.
Beyaz Gemi hikayesi de bunun bir kanıtı.

Kitaptaki tasvirler çok güzeldi,çocuğun Beyaz Gemi'yi izlerkenki hayalleri,babasını bulma isteği,onunla konuşma hayali,hepsi gülümsetti beni.Ailenin haline çok üzüldüm ama çocuğun dedesine davranışları ayrı bir acıttı beni.Oysa dede çok mülayim,tatlı bir karakterdi.Yine de,sesini çıkarmayanın ezildiğini gösteriyordu...
Çocuğun kimsesinin olmayışı,dürbünü,hatta çantasıyla konuşması,yanından geçtiği kayalara isim koyması...Gerçekten çok düşündürücüydü.

Kitabı okurken beni çok düşündüren BTS - Intro:Singularity ile okudum.Taehyung'un farklı sesinden midir nedir, bir kere dinlemeye başladım mı bırakamadım.Sonuna kadar onunla okudum ve çok hoşuma gitti.Şarkıyı dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Bitirdikten sonra haritada Kırgızıstan'ın yerine bir daha baktım,hatta Isık Göl'ü,Yenisey'i falan gözden geçirdim.Çok eğlenceliydi,haritada gezmeye bayılıyorum :D

Okumadıysanız okuyun,çok özel bir hikaye.

Başka yazılarda görüşmek üzere!
Jaa ne minna! ^_^
Logo Design by FlamingText.com

4 yorum:

  1. Çok sevmiştim bu kitabı. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. en sevdiğim Aytmatov romanlarından biri... Bu kadar erken yaşta okuduğun için tebrik ederim gerçekten

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir kitaptır

    YanıtlaSil

Okuduğum bloglar