19.7.18

Kitap - Gogol - Palto



gogol palto ile ilgili görsel sonucu

Bir kaç ay önce,Zweig'in Satranç kitabını bitirdiğim zamanlarda,kısa öyküleri araştırmaya başlamıştım.Bir çok kısa öyküyle beraber ukraynalı yazar Gogol'un bu kitabına da rastlamıştım.Ve hiç düşünmeden okuma listeme almıştım,fakat uzun bir süre okumak mümkün olmamıştı.

Bu yaz çok kitap okumaya karar verdiğim için,Palto da elimden kaçamadı :)

Palto hakkında:

Gogol hikâyeyi bir toplantıda anlatılan bir olaydan esinlenerek yazmıştır. Anlatılan olay av meraklısı sıradan bir memurun yıllarca para biriktirerek aldığı tüfeğini dereye düşürmesi ve sonrasında girdiği bunalımla ilgilidir. Bu bunalımdan ancak arkadaşlarının aldığı yeni bir tüfekle kurtulmuştur.
Bu yapıt "Gerçekçi Rus Edebiyatı"nın mihenk taşı olarak nitelendirilebilir. Dostoyevski Gogol'a ve eserine ilişkin "Hepimiz onun Palto'sundan çıktık" diyerek eserin önemini dile getirmiştir.
Rusya'da yaşanılan sosyal sınıf baskısının alt sınıf insanların üzerinde bıraktığı etkiyi anlattığı bu hikâyede, kahramanımız Akakiy Akakiyeviç'in binbir zorlukla aldığı yeni paltosunun çalınması üzerine bir bakandan yardım istemesi ve bunun üzerine işittiği azar, Akakiyeviç üzerinde çok büyük bir etki yapacaktır. Akakiyeviç'in hastalanıp ölmesine kadar giden bu hikâye aslında bitmemiştir. Akakiy Akakiyeviç'in ölümünden sonra hayalet olarak kasabada görüldüğüne ve geceleri insanların paltolarını aldığına dair çıkan söylentiler en son olarak bakanın paltosunun çalınmasıyla sona erecektir. Akakiy Akakiyeviç biraz da olsa huzura ermiştir.

Gerçekten çok kısacık bir kitap,bir öğleden sonra,ya da otobüs yolculuğunda şöyle bir kitap okumak isterken ne olduğunu anlamadan bitirebileceğiniz bir kitap.Eğer derin yanlarına dikkat ederek okunursa,vermek istediği çok mesaj ve bizlere yönelttiği bir sürü sorusu vardır.

Palto'yu okurken,yaşadığım hisleri nasıl anlatabilirim?Sanki elimde dünyanın en lezzetli çikolatasının küçük bir parçasını tutuyor gibiydim,yemeğe kıyamıyorum çünkü çok küçük,hemen bitecek.İşte Palto üzerimde öyle bir etki bıraktı.

Kitabın anlatmak istediği çok şey var dedim ya,biraz onlara dikkat vererek okuyunca içinden çıkamaz hale geliyorsunuz.Akakiy Akakiyeviç'in aldığı palto ile birden bire nasıl hayata geri döndüğü,nasıl kendi küçük dünyasından ayrıldığını okurken,aslında kendi hayatımızdan da bir parçayı okuyor gibiyiz.Hepimizin hayatında Akakiy Akakiyeviç gibi birileri var değil mi?Çoğumuz onun gibiyiz.Kendi küçük hayatlarımızda kaybolup gidiyoruz.Bizi bu dünyadan kısa süreliğine de olsa ayıracak bir şey olmadığı sürece aynı şekilde yaşamaya devam ederiz.

Gogol'un kitabında çizdiği Akakiyeviç karakteri ile aynı zamanda o zamanın Rusyasını da bolca eleştirmiş oluyor ve tahmin edebileceğimiz gibi tepki alıyor.Aslında sadece Rusyada da değil,dünyanın her yerinde Akakiyeviç gibi karakterler var,sadece basit memurlar değil,ofis çalışanları,fabrika çalışanları,kısacası hayatlarının monotonluğunda kaybolmuş ve yaptıkları işten nefret etseler bile devam eden insanlar.
Kitabın sonunda ortaya çıkan Akakiyeviç hayaleti de ayrı bir durum.O bölümlerde hayretle dolmaktan kendimi alamamıştım.Hayalet köprüde önüne gelen herkesin paltosunu çalıyordu :D
Aslında bu hayalet sadece Akakiyeviç'in değil,manadan yoksun bir hayat yaşayan ve asla yaşadığı hayattan zevk almamış milyonlarca insanın hayaleti olabilir.

Ne olursa olsun bu kitap okunmaya değer.Dostoyevski boşuna 'Hepimiz Gogol'un Palto'sundan çıktık' demedi sonuçta? :)

Başka yazılarda görüşmek üzere!
Jaa ne minna! ^_^
Logo Design by FlamingText.com

5 yorum:

  1. Emeğine sağlık.Çok tatlı anlatmışsın :))

    YanıtlaSil
  2. Salam. Çoxdandır oxumaq istədiyim və ən son 2gün əvvəl kitab mağazasında yenidən qarşıma çıxan kitab haqqında yazmısan. Artıq sayəndə bu kitabı mütləq oxumalı olduğumu düşünürəm. Bleə kitab yazılarına davam et, oxu və paylaş. :) Çoxdandır işlərim çox olduğu üçün bloga vaxt tapa bilmirdim, ancaq artıq tətildir deyə qayıtdım. Və sənin yazını jaa ne yazmağını yenidən görmək xoş oldu. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salam!
      Mənim də belə yazılar yazmaqdan çox xoşum gəlir,kiminsə kitab oxumağına səbəb olmuşamsa nə gözəl :)
      Xoşgəldin ^^

      Sil
  3. radyo tiyatrosu var nette çokzeeeel bu romanıın :)

    YanıtlaSil

Okuduğum bloglar