7.2.15

İzledim bitti sonunda-Narnia Günlükleri-Aslan,cadı ve dolap


2. Dünya Savaşı esnasında Almanların Londra'ya düzenlediği hava harekatında Peter, Susan, Edmund ve Lucy adlı dört çocuk ailelerinden ayrılmak zorunda kalırlar. Ülkerine gönderilen çocuklar, sihirli bir gardrop bulurlar. Gardrobun içinde girince Narnia adlı bir ülkeye geçiş yaparlar. Şeytani bir cadı yüzünden eski güzelliğini kaybeden Narnia'da bu dört çocuk cadının büyüsünü bozmak için uğraşırlar.

 Herhalde Narnia Günlükleri'ni duymayan,izlemeyen ve okumayan kalmamıştır.Ben de uzun süre önce yarısını izlemiştim.Ama tam izleme fırsatını hiç yakalamamıştım.Ama bu gün sonunda izlemeyi başardım. :)

Tek kelimeyle,bildiğim kadar mükemmeldi.Narnia'yı izleme fikri bir kaç gün önce kitabımla(şu anda düzenlemesinin bitmesine çok az kalmış Hellen'in anahtarı'nı kastediyorum) uyan bir şarkı bulmaktan geldi.Ve o an aklıma Narnia şarkıları geldi.İlgimi çeken rastgele birini açtım ve filmin kısa klibiyle birleştirilmiş mükemmel şarkıyla karşılaştım.Klip o kadar akıcı,şarkı o kadar güzel ve film o kadar ilginçti ki, kısa klibi sonuna kadar izledim.Meğer izlemediğim ne kadar mükemmel sahne varmış Narnia'da.Ve kafama koydum,hafta sonu onu izlemeliydim.Çünki klip beni büyülemişti.Ve şarkı. :)

Narnia'yı sevmemin nedeni,filmdeki ana karakter dört kardeş.Bir birlerinin seven 4 kardeş,yaş sırasıyla Peter,Susan,Edmund ve Lucy,2. dünya savaşı esnasında annelerinden ayrılmak zorunda kalıp uzaklara giderler.Bir profesörün yanına,ki orayı daha çözemedim.Herneyse,orası önemli değil.Gittikleri bu yerde bir saklambaç oyunu sırasında Lucy saklanmak için bir ve oradan da Narnia'ya geçiş yapar.Hikayemiz böyle başlar.  :)

Yani hepiniz herhalde Narnia'da neler olduğunu biliyorsunuzdur,olur da bilmeyenler varsa spoiler vermenin bir anlamı yok,değil mi? :)

Diğer çocuklardan her zaman daha garip ve uzak olan Edmund,esas da Peter'la,büyük abisiyle pek anlaşamamaktadır.Narnia'yı ilk bulan Lucy,orayı çok sever.Beyaz Cadı'yı öğrenir ve burada yaşayan bir keçiyle karşılaşır(bana göre normal satir ama iyi duyamadığım için yazamadığım başka bir ismi var.Size oradakini söyleyemediğim için beni affedin.) Tipik olarak Lucy'e kimse inanmaz.Zeki olmaya çalışan Susan,bir dolabın arkasında orman olmasının mantıken mümkün olmadığını söyler durur.Ama dört kardeş de sonunda onları bekleyen maceranın ve dört büyük tahtın farkına varacaktır. :)

Kurgu mükemmel,film mükemmel,karakterler mükemmel.İlk olarak Beyaz Cadı Edmund'u bulur ve ona diğer kardeşlerini bulmasını söyler.Gıcık Beyaz Cadı,ona kral olacağını söyleyip onu kandırır.Haliyle Edmund Beyaz Cadı'ya hizmet etmeğe hazırdır. 

Edmund cadının eline düştükten sonra onun teklif ettiği işi kabul etmekle ne kadar yanlış bir şey yaptığını anlar.Ama tabi kardeşlerinin yanına dönmesi hiç de kolay olmayacaktır.

Bu arada Susan ve Peter da Narnia'yı öğrenmiş,hatta Edmund Beyaz Cadı'nın sarayına gitmeden önce hepsi birlikte oraya adım atmışlardır çünki kaldıkları yerde bir odanın penceresini kırmışlardır.Ondan sonra gelişen olayları burada anlatsam herşeyi öğrenmiş olmaz mı hala izlemeyen arkadaşlar? :)

Filmde abartılmış,kötü yapılmış,doğru olmamış ya da hoşuma gitmedi diyeceğim tek sahne yok.Hepsi bir birine o kadar oturuyor ki.Peter,Susan,Edmund ve Lucy,aslanla ve Beyaz cadıyla tanışır,dolapta şimdi Beyaz cadı'nın büyüsüyle kışa mahkum olmuş Narnia'ya adım atarlar.Dört kardeşin başına gelmeyen kalmamıştır.Hepsi cesur ve iyidir,Lucy en cesurlarıdır hatta.Susan aklıyla hareket eder.Edmund ise herhalde aralarında kimsenin öldürülmesine en çok göz yummayan  kişidir.Peter,tam bir kahramandır.O,savaşta çıkardığı işle muhteşem bir kişidir. :)

Filmin sonunda Narnia'da,yani oradaki sarayda(ne olacak benim bu isim unutkanlığım :( ) kalır,sonunda dolaptan geri döndüklerinde(düşlerinde gördüklerini sandıkları o sokak lambası sayesinde) tekrar çocuk olmuşlardır ve aradan neredeyse hiç zaman geçmemiştir.Hepsi çok mutluydular,gülümsüyorlardır.Filmin sonundaki o sahne  de en çok sevdiğim sahnelerden biridir. :)

İçinizde hala izlemeyen arkadaşlar varsa acele etsinler,çünki çok şey kaçırıyorlar.İkinci filmi izlemek için sabırsızlanıyorum.Tabi onu Aslı'la birlikte izleyeceğim,inşallah. :)

Film harika,kurgu harika,bir kez daha söylüyorum,tek kelimeyle muhteşem.Kitabını okumak için sabırsızlanıyorum. :)

Ne diyeyim,hepinize sağlık,mutluluk dilerim.Ben bu filmi unutup unutup tekrar izlerim ya.Çünki gerçekten harika. :)

İzlemeyen arkadaşlar için tık. :)

Filmi sonuna kadar izlememe sebep olan o harika şarkılı klip için tık. :) 

Kitap için tık. :) 

Serinin vikipedisi için tık. :)

İyi seyirler! :)
Logo Design by FlamingText.com


1 yorum:

Okuduğum bloglar