Ramazan veya Ramazan ayı (Arapça: رمضان Ramaḍan), Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı. İslamiyet'te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir.
Köken
Arapça kökenli bir sözcük olan Ramazan, "Ramaza" (çok sıcak olma) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.
Zamanı
Ramazan ayının zamanı Hicri takvim'e göre düzenlenir. Hicri takvim,Halife Ömer'in zamanında düzenlenmiştir.
Hicri Takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar, miladi takvimden 11 - 12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir.
İslam'da Ramazanın önemi
Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.
Kadir gecesi ile ilgili Kur’an’ın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:
" Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır."
Hicri takviminde Ramazan ayı
Hicrî takvimin salt ay takvimi olması sebebiyle, bu takvimdeki ayların mevsimlerle ilişkisi yoktur; yani her ay güneş takvimine göre her yıl pozisyonu değişir, ve böylece aylar mevsimler arasında gezinir - belirli bir mevsimin ayı olmazlar. Bu sebeple Ramazan ayı ve oruç dönemi her yıl değişir.
Ramazan orucu
Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:
“ | O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) | ” |
Sahur
Ramazan ayında oruç tutanların gün doğmadan önce belirli saatte yedikleri yemeğe ve bu yemeğin yendiği zaman aralığına sahur denir.İftar
Gün sonunda orucun açılmasına ve bu esnada yenen yemeğe iftar denir.Ramazan bayramı yaklaşıyor.Kimileri bu bayramda oruç tutar,kimileri iftar yemeği verir.Bu bayram İslam bayramıdır ve bu bayramda oruç tutulur.Oruç sabah erkenden bir kez yemek yemek ve daha sonra gün batımına,yani yukarıda okuduğunuz üzere iftara kadar yemek yememek anlamına gelir.Tabi bunu yapmak irade gerektirir,bir çok insan Ramazan'da oruç tutamazlar,bunun en büyük sebebi çoğu insanın hasta olmasıdır ve bu yüzden oruç tutamazlar.
İftar yemeği vermek de güzel bir davranıştır.İftar,yukarıda da okuduğunuz üzere gün sonunda orucun açılmasına denir.İftar yemeği vermek sevaptır.
Ramazan ayı bir çok zaman on bir ayın sultanı olarak adlandırılır.Ramazan ayında oruç tutanların ve dua edenlerin duaları kabul olur.Bence çok güzel bir bayram ve bir çok islam ülkesinde olduğu gibi benim ülkemde de,yani Azerbaycanda da bu bayram kutlanır,iftar verilir ve oruç tutulur.Ramazan ve kurban bayramı ailem tarafından hoş karşılanır ve bir çok kez ablam ve annem Ramazan bayramında oruç tutarlar.Ben de tutmak isterim ama annem daha çok olduğumu söylüyor da. :)
Ramazan davulcusu
İnsanları Ramazanda sahura kaldıranlar çoğu zaman davulcular olur.Bir çok davulcunun bir birlerinin
işlerini çalması sebebiyle kavga etmesi de Ramazan'ın ayrı bir neşesidir.
Karagöz Hacivat eğlencesi
Ramazanda eğlencelerden biri de Karagöz ve Hacivattır.Bunlar bir birinden komik iki insandır,tabi bu insanlar gerçek değildir,bunları Ramazan'da kukla tiyatrosunda kuklalarla izleyicilere gösterilir.
Karagöz ve Hacivat hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler buraya tıklaya bilirler.
Fincan oyunu
Ramazan'ın vazgeçilmezlerinden biri de Fincan oyunudur.Fincan oyunu fincanlarla oynanır.Şöyle ki, bir kaç fincan bir masanın üzerine konur.Oyunun oyuncuları aile,komşu fark etmez,fincanlardan birinin altına bir nesne saklanır ve oyuncu onu bulmaya çalışır.Bu oyun bu zamanlarda TRT kanalında eğlence programı olarak oynanır ve kazanana para ödülü verilir.
Fincan oyunu hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen arkadaşlarımız buraya tıklaya bilirler.
Tangram oyunu
Tanrgram oyunu da bir Ramazan eğlencesidir ama başkalarından farklı olarak tangram oyunu Ramazandan başka zamanlarda da oynanır.Şöyle ki, tangram oyunu küçük şekillerden ibarettir ve gençlerin,çocukların çok ilgisini çeken bir oyundur.Bu oyunda renkli kağıtlarla bir çok şekil vardır ve oyunu oynayan kişiler bu şekilleri bir araya getirip oluşan nesneyi ve ya canlı bir şeyin kağıtla yapılmış figürünü bulmaya çalışırlar.Çok güzel bir zeka oyunu olan Tangram,çocuktan büyüye herkesin oynaya bileceği bir oyun bence.Ramazanda Tangram oyunu trt çocuk isimli çocuk kanalında,Karagöz ve Hacivatla oynanır.Çocuklarınızın izlemesini tavsiye ederim,ben izledim ve çok komik,çok eğlenceli ve çok ilginç bir çocuk programı olduğunu söyleye bilirim.Bütün çocuklu ailelere şiddetle çocuklarının izlemesini tavsiye ederim.
Tangram oyunu hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler buraya tıklaya bilirler.
Sizin de bayramınızı kutlar ve dualarınızın kabul olmasını dilerim. :)
İYİ BAYRAMLAR! :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder