9.8.18

Anime - Ruhların Kaçışı - Spirited Away - Sen to Chihiro no Kamikakushi



A young girl dressed in work clothes is standing in front of an image containing a group of pigs and the city behind her. Text below reveal the title and film credits, with the tagline to the girl's right.

Aslında anime değil ama,film de değil. Anime filmi çok saçma olur dedim o yüzden böyle yazdım.

Geçen ay sonunda izlediğim bir anime filminden bahsedeceğim.Spirited Away.

Aslında bu film taa Mimi wo Sumaseba'yı izlediğim zamandan beri aklımdaydı.Hatırlarsınız yorumunu da yazmıştım o filmin,bayılmıştım.O zaman başka Miyazaki filmlerine de bakmıştım,ama izlemem çok uzun zaman aldı.
Sonunda geçen ay açıp izlemeyi başardım.

Ve çok sevdim tabii ki de.

spirited away ile ilgili görsel sonucu
çizimleri efsane :)

Ruhların Kaçışı [(Özgün adı: Sen to Chihiro no Kamikakushi) (Japonca: 千と千尋の神隠し)], Hayao Miyazaki tarafından yazılıp yönetilen 2003 yılında 'Uzun Metrajlı En İyi Animasyon Filmi' Oscar'ını kazanan Studio Ghibli yapımı Japon animasyon filmidir. Birçok ödül kazanan film aynı zamanda Oscar kazanan ilk animedir.
Chihiro, kasabasından taşınmış on yaşında küçük bir kızdır. Yeni taşındığı kasabada ise karşılarına ilginç bir yapı çıkar. Her ne kadar bu yapının içine girmek istemese de anne ve babasının peşinden girer. İşte bu ilginç yolculuk böyle başlar. Önceleri terk edilmiş görünen bu yapı geceleri büyük bir canlılık kazanır. Bu yapı ruhların bir tür dinlenme ve temizlenme yeridir. Chihiro sihirli yiyeceklerden yiyen ve domuza dönüşen anne babasını kurtarabilmek için genç Haku'nun yardımı ile oradan kurtulmaya çalışır. Chihiro bu kasabadan kurtulmak ve ailesini domuz olmaktan kurtarmak ister. Bu sırada Haku'yu daha önceden tanıdığını anlar.

Studio Ghibli'nin yaptığı ve Miyazaki'nin yazıp yönettiği filmlere hastayım.Özellikle müzikleri çok hoşuma gidiyor.Fazlaca hayal gücü geliştirdiklerini ve hayal gücü barındırdıklarını düşünüyorum bu tarz filmlerin.
O yüzden bir kere oturup Studio Ghibli'den çıkma tüm filmleri izlemeyi düşünüyorum yaz bitmeden.

Ä°lgili resim

Bu filmi sevmemin ilk nedeni,o tuhaf atmosferiydi.Filmde garip gelecek ama sonradan yüzünüzü güldürecek o kadar çok öğe var ki.İlk olarak domuzlar :D Sonra o kömürleri götüren küçük böcekler,onlar gerçekten bana ilginç gelmişlerdi.Denizin ortasındaki o hamam,Kaonashi isimli o hayalet,Haku karakteri,Yubaba karakteri,hepsi farklı bir öykü gibiydi.Özellikle Yubaba film sonuna kadar beni şaşırtmıştır.
Mimi wo sumaseba gibi bu filmin de son bölümü beni kendine hayran bıraktı.Hani Haku ve Chihiro'nun ellerinin birleşip gülümsedikleri sahne(ne kadar güzel anlattım değil mi?)
En sevdiğim sahne ise tabii ki tren sahnesi...
İzlerken annem de yanımdaydı,kendisine de çok ilginç geldi film.Filmin başından sonuna kadar Miyazaki senpai ne içtiniz,bu nasıl bir hayal gücüdür diye sorguladım.

Bu tarz filmleri izleyince her zaman içimi ısıtıyor,özellikle bence yazın izlenmeli.Her zaman kalbimde bir yerde Ghibli'nin filmlerinin bir yeri olacak.
Geçenlerde de Mimi wo Sumaseba'yı annemle oturup bir daha izledik.Yine aynı hissi verdi,gülümsetti.
Bu filmi izleyin,hayal gücünüzün gelişeceğine ve beğeneceğinize eminim.

Ayrıca ben Yubaba'nın Chihiro'ya verdiği ismin türkçeye çevrildiğini sanmıştım.Hani başka bir şeydir de,türkçeye sen olarak çevrilmiş sanmıştım,fakat sonra gerçekten Sen olduğunu farkettim :D

Bu filmin de müziklerine bayıldım.İki tane en beğendiğimi buraya bırakıyorum.Bir tanesi İnochi no Namae(The Name of Life),diğeri Always with Me(Itsu nando demo ).İkisini de severek dinliyorum.

Spirited Away OST - Always with Me
Spirited Away OST - Inochi no Namae

İzlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Özellikle şunu merak ediyorum.Haku Yubaba'nın isimleri aldığını söylemişti,başka isimler verdiğini.Acaba bana ne isim verirdi?

Başka yazılarda görüşmek üzere!
Jaa ne minna! ^_^
Logo Design by FlamingText.com

8 yorum:

  1. Miyazaki’nin her filmi mi muhteşem oluur.Bunu da izlemiştim.😊

    YanıtlaSil
  2. ay bunu kaçırmıştım tımams izliycaaam :)

    YanıtlaSil
  3. Miyazaki'nin yapımlarını oldum olası sevmişimdir, ilk televizyonda izlemiştim Spirited Away'i beni de atmosferi içine çekmişti. seyrettikçe yaz yalnız. çünkü buraya gelir gelmez. Tanrım Aysel ve anime! moduna bir heyecanla girerek sevindim. Totoro'yu yeniden izlemek istedim studio ghibli deyince de. bazı eserleri özlüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. RİVEEER!
      Seyrettikçe yazmaya çalışıyorum aslında ama uzun zamandır giremiyordum buraya.
      Ay Totoro'yu bir ben izlemedim herhalde,benim de izlemem lazım...
      Studio Ghibli harika ya.

      Sil
  4. Bu anime o çooox sevirəm mən. O qədər çox tvdə qarşıma çıxır və hər dəfə də eyni həvəslə izləyirəm. Yazın da gözəldir😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Miyazakinin animeləri doğrudan da əladır...

      Sil

Okuduğum bloglar