Merhaba sevgili okurlarım.Bu gün benim gibi yazar olmak isteyen arkadaşlarım için faydalı kitap paylaşım sayfaları ve çok okunan kitap yapmak için 5 püf noktası paylaşacağım.Umarım beğenirsiniz. :)
İlk olarak siteler hakkında ve sitelerin linkleri:
Türkfanfiction.net
Bu sitede kitabınızı bölüm bölüm paylaşa bilirsiniz.Bu site güzel yazıları,ilgi çekici kitapları ve kitap paylaşım rahatlığı ile tercih edilebilir bir kitap paylaşım sitesi. :)Link: http://www.turkfanfiction.net/arsiv/index.php
Wattpad
Bu kitap paylaşım sitesi,kitabın kapak resmini seçme rahatlığı,karakterleri seçe bilme rahatlığı ve kitaplarınızı kaç kişinin okuduğunu görebilme rahatlığı ile tercih edilir bir kitap paylaşım sitesi. :)link:http://www.wattpad.com/home
Mobidik e-kitap
Bu sitede kitaplarınızı tam olarak bitirip pdf olarak da paylaşa bilirsiniz,bölüm bölüm de paylaşa bilirisiniz.Burada seçenekler fazladır ve siz,herkesin girdiği bu kitap paylaşım sitesinde hem kitap okuyabilir hem de kitaplarınızı paylaşa bilirsiniz.Editörün seçtikleri,en yeniler,çok okunanlar,sosyal kitaplar gibi seçeneklerdeki kitaplardan birisiyse kitabınız,kitabınız herkesin çok hoşuna gitti demektir.Benim daha çok tercih ettiğim bir kitap paylaşım sitesi. :)Link:https://www.mobidik.com/
Çok okunan bir kitap için 5 püf noktası:
1.Daha fazla zarf,daha az fil
Kitaplarınızın çok okunmasını istiyorsanız daha fazla zarf kullanın.Mesela, 'O gidiyor' yerine, 'O olay yerine gidiyor' şeklinde kullana bilirsiniz.Başka bir misal daha.'Ben gidiyorum' yerine,'ben yatmaya gidiyorum' kullanıla bilir.Ne yaparsanız yapın,zarflarınızı çok tutmaya dikkat edin.Filler.İşte bir kitabın çok okunmasının başında filler gelir.Filler az olursa,kitap da daha okunaklı olur.Sürekli 'gidiyorum', 'geliyorum', 'seviyorum' gibi kelimeleri kullanmak çok sıkıcı ola bilir.Bunun yerine 'gidiyorum' filini kullandıktan sonra başka bir tür cümle yazılabilir ve o cümlede 'gibiydi' ya da 'benim' gibi cümle sonlukları kullanıla bilir.Böylece,kitap daha okunaklı hale gelir. :)
2.Başarılı konu seçimi
Konu seçimi,bir kitap yazmak isteyen birinin en çok zorlandığı bölümdür.Bir kitap yazacağım ama konu ne?İşte bu gibi sorunlar sonucunda kitap yazmak isteyen kişi konuyu yanlış seçer ve böylece kitap kusulası bir hale gelir. :/Konu seçiminin başarılı olması için öncelikle hangi konularla insanların daha çok ilgileneceği düşünülmelidir.Daha sonra seçtiğimiz konu ile ilgili bir karakter yapılmadır.Önce bir taslak yapılır.Başarılı bir kitap konusu ve karakterleri yaratmak için çok çalışılmalıdır.Kaç kez kağıtlara ve yazı yazma programlarına saçma konularda hikayeler not ettiğim olmuştur.İşte kitabı iyi yapmak için kusulası bir konu seçilmemelidir.Her şey konuya bağılıdır anlayacağınız.Konu olarak bir çok kategori vardır.Edebiyat,bilim kurgu,eğitim ve felsefe kitapları üzerinde çok çalışmak gerekir.Aşk romanı yazmak için ise tutkulu sözler,tutkulu karakterler gerekir.Polisiye,korku romanı nispeten yazılması daha kolay olan kitaplardandır.Çünkü iş sadece cinayet,suçlu ve akıcı gerilim yaratmaktır.Fantastik konulu kitaplar için gerçekten fantastik konular seçilmelidir.Fantastik kelimesi hafife alınacak bir kelime değil.Fantastik bir hikaye için her şey baştan sona zekice tasarlanmalıdır.Çünkü fantastik hikayeler daha çok gençlerin ilgilendiği konulardır.Şiir herkesin ilgilendiği bir konudur.Ama şiirler,çok hikayeli bir kategoridir.Mesela bir şiir kitabı,tek bir şiir üzerinde durmaz ki.Kitap ilerledikçe kitap içinde bir çok şiir olması gerekir.Bu yüzden şiir konulu bir hikaye yazarken dikkatli olun.Ne de olsa şiir yazmak zor bir iştir.Kafiyeler,söz seçimi ve en önemlisi de şiir konusu.Yolculukta okunabilecek türden konulu bir kitaptır şiir.
Bunlar da benim düşüncem üzerine okurların okudukları kitapların %100'leri:
Fantastik-%89 (gençler)
Bilim kurgu,edebiyat,eğitim ve felsefe-%67 (40 yaş üzeriler için)
Aşk-%86 (orta yaşlılar ve gençler)
Polisiye,gerilim-%78 (gençler,orta yaşlılar)
Şiir-%35 (çocuklar,gençler)
3.Duygu yüklü kitaplar
Kitaplarınıza daha çok duygu ilave edin.Kitabınız eğer bilim kurgu,edebiyat,eğitim ve felsefe konusunda değilse duygu ilave etmelisiniz demektir.Duygu ilave ettiğinizde daha okunaklı bir hal alır kitap,çünkü kitapta her karakterin ne düşündüğünden haberiniz olur. :)4.Seri kitaplar
Kitabınızı seri,yani sonra diğer kitaplarını yayımlamak üzere de yaza bilirsiniz.Böylece okurlar bu kitabın devamı olduğunu düşünür ve heyecanlanır.Bunu yaparken seri ismini ve kitapların kendi ismini de kitapların kendisine uygun seçmeye dikkat edin. :)5.Anlaşılan cümleli kitaplar
Kitabınızı yazarken her cümleye dikkat edin.Bu cümleyi okurların anlaya bileceğine dikkat edin.Eğer anlaşılmayacağını düşünürseniz,cümleyi düzelte bilirsiniz.Cümleleriniz okurlar tarafından anlaşılırsa daha çok okunur.Böylece iyi bir kitap haline gelir.Cümlelerinizin daha anlaşılır olmasına dikkat edin. :)Bu püf noktalarını uygulayın.Hedefinize ulaşacaksınız. :)
Rica ederim. :)
YanıtlaSilyazarsınız dediğinize göre.peki neden "yapa bilir", "ede bilir" gibi saçma sapan hatalarla dolu şu kadarcık sözüm ona tavsiye yazısı??
YanıtlaSilÖncelikle merhaba.
SilYazımı okuduğunuz ve yorumunuzu bıraktığınız için teşekkürler.
Yazı çok önce yazdığım bir yazı.Şu an yeniden okudum.Bu yazıda bir sürü hata var çünkü henüz yazmaya yeni alıştığım zamanlarda yazılmış bir yazı.
Eğer yazar olma konusuna gelirsek,'blog yazarı'nı kastetmiştim.Ayrıca,wattpad gibi kitap yayınlama sitelerinde o dönem bazı yazılar yayımlamıştım.
Eğer tavsiyeleri merak ediyorsanız,benim de araştırarak öğrendiğim tavsiyelerdir.
Umarım açıklayabilmişimdir,bu eski bir yazı ve bir sürü hata ile dolu olabilir çünkü gerçekten az şey bildiğim zamanlardan bir yazı.