13.9.18

Dizi - Black Mirror - Kara Ayna


black mirror ile ilgili görsel sonucu

Selam dünya ben Menolly!

Aslında 2018 ortalarından beri izlemeye başladığım (Barış Özcan sayesinde),teknolojinin karanlık yanını da gösterdiğini söyleyebileceğimiz bir ingiliz dizisinden bahsediyorum bu gün.Bir çok izleyiciye göre ingiliz dizi tarihin başına gelmiş en güzel şey,bence de.


black mirror ile ilgili görsel sonucu

Modern toplumun ve bu toplum içindeki bireyin sorunlarını, yeni teknolojilerin getirdiklerini ve mevcut dünya düzenindeki siyaset, medya, sanat ilişkilerini yer yer hiciv ile yer yer de bilim kurgu ögelerine başvurarak yorumlamaktadır.Dizinin yapımcısı Charlie Brooker dizi hakkında "her bölüm farklı oyuncu kadrosu, farklı mekan ve hatta farklı gerçeklik algısına sahip; fakat hepsi hem günümüzdeki yaşam tarzımız hem de hoyrat isek 10 dakika içerisinde yaşayabileceğimiz şeyler hakkında" demiştir.

Her sezonu ve neredeyse her bölümüyle tüylerimi diken diken etmeyi başaran,ismiyle bile insanı ürküten ve her zaman doğru konulara değinen dizinin yazısını aslında çok uzun zamandır yazmak istiyordum ama bir türlü fırsatım olmadı.Sonunda tüm 4 sezonun hepsini bitirmişken ve dizi 5. sezon için hazırlanırken ben de yazısını yazayım dedim.


black mirror ile ilgili görsel sonucu
Fifteen Million Merits'den

En sevdiğim bölümleri: Fifteen Million Merits,White Christmas,Nosedive,Hated in the Nation,Arkangel,Hang the DJ ve Black Museum.En en sevdiğim üçü ise,üzerimden etkilerini günlerce atamadığım,bitirdiğimde tüylerimi diken diken edip hayatımımı sorgulatan şu bölümler; Fifteen Million Merits,Hated in the Nation ve Black Museum.Diziyi hiç izlemeseniz bile,bu üç bölümü izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.Fifteen Million Merits size Orwell'in 1984'nü hatırlatacaktır.Hated in the Nation,siber zorbalık hakkında daha fazla düşünmenizi sağlayacak.Black Museum ise,şimdiye kadarki 4 sezonun hepsinden parçalar ve müthiş hikayeler taşıyor içinde,hayran kalacağınız bir bölüm.
Ayrıca,bölümü illa ilk bölümden takip etmenize de pek gerek yok aslında,bölümler bir biri ile bağlı değil,adeta hikaye anlatır gibi,her bölümün kendi hikayesi var.


Ä°lgili resim
Black Museum'dan

Eğer bir diziye başlamak istiyorsanız ve bu tür teknolojik konular,hikayeler seviyorsanız,hele bir de bitirdiğinizde size bir şeyler katmasını istiyorsanız izlediğinizin,hiç düşünmeden Black Mirror'a başlayabilirsiniz.

black mirror ile ilgili görsel sonucu
USS Callister'dan

Tabii,bunun yanında benim beğenmediğim bazı bölümleri de yok değil.Tabii ki her bölümü aşırı kaliteli ama son sezonda yeterli bulmadığım bir kaç bölüm var,eminim izleyenler de benimle aynı fikirdedir.Sanki Crocodile ve Metalhead biraz yetersizdi?Bana duyguyu tam anlamıyla geçiremediler,Metalhead'de biraz şaşırttı tabii ama senaryoyu tam olarak anlayamadım ve kafamda soru işaretleri kaldı.

Ä°lgili resim
Playtest'den

Bunun dışında,Shut up and Dance ve Playtest de büyük bir etki bırakmamıştı,ama beğenmiştim.Özellikle Shut up and Dance bölümünde hikaye güzel işlenmişti.Birinci sezonun sonu ve ikinci sezondaki bölümler daha çok ölüyü geri getirme ve anılarla ilgiliydi,Be Right Back sarsıtıcıydı,The Entire History of You ise bazı şeyleri unutmanın daha iyi olduğunu bir daha hatırlattı bana.


black mirror ile ilgili görsel sonucu
Nosedive'den

Dizinin bir ilk bölümü var ki,izlerseniz bir daha unutacağınızı düşünmüyorum...'The National Anthem'i bilenler bilir,bilmeyenler bence izleseler iyi olur. :)

black mirror ile ilgili görsel sonucu
White Christmas'dan

White Bear bölümündeki konu aslında özünde bir yere kadar doğruydu,ama insanlar abartıp işi çığrından çıkardılar,gerçekten derin bir konuydu işlenen.The Waldo Moment ise tam anlamıyla şu anki toplumumuzu anlatıyordu,toplumun sevgilisi olan biri,yükseldiği kadar kolayca yerin dibine itilebilir...Ve ne yazık ki, insanlar şimdilerde kimleri popüler ettiklerinin farkında değiller.Diktatörlük de cabası.
San Junipero bir çok kişi beğenmese de bence,ölümden sonrası ve gelecekte bu konuda nelerle karşılaşabiliriz konusunu iyi işlemişti.Çok sakin başlasa da,birden bire değişerek bana büyük bir şaşkınlık yaratmıştı :)
Men Againist Fire de yine başarılı bölümlerden biri,favorim olmasa da,izlemenizi tavsiye ederim,görselleri ve aktardığı duygularla kaliteliydi.USS Callister'ı ise hiç unutamayacağım,psikopat bir adamın hikayesini anlatan ve sonu iyi biten nadir Black Mirror bölümlerinden biriydi.Çok zevk alarak izlemiştim,atmosferi ve kurgusu çok güzeldi.
Son sezonu her ne kadar diğerleri kadar başarılı olmasa da,Black Mirror şu anda tüm modern ingiliz dizilerinden daha iyi.

bu arada,bana yorumlarda bir fikir verin,True Detective'e başladım,ama yanında başka bir diziye de başlamak istiyorum.Sizce La Casa de Papel mi,yoksa 13 Reasons Why mı? ...

black mirror ile ilgili görsel sonucu
bu köpekciği hatırladınız mı? ... :)

Son olarak,dizinin size kazandıracağı bir kaç müthiş şarkıyla yazıyı bitirelim:

İlk defa Fifteen Million Merits'de duyacağınız ve büyük ihtimalle duyar duymaz seveceğiniz,daha sonra dizinin adeta tema şarkısı,OST'u haline gelen,eskilerden bir şarkı Anyone Who Knows What Love Is. (ilk duyduğumda 'anyone' kısmını 'heaven' anladığım gerçeği :D )
Irma Thomas - Anyone Who Knows What Love Is
İlk defa Shut Up and Dance'de duyduğum ve çok beğendiğim bir şarkı.Bölümün sonunda çıktı ve tüylerimi diken diken etti...Kenny,ne yaptın sen?!
Radiohead - Exit Music
Yine bölüm sonunda çalan ve dinleyince bölümü hatırlatan bir şarkı.The Entire History Of You'dan,size Liam'ı hatırlatacak bir şarkı.
Stuart Earl - The Entire History Of You
USS Callister'den bir şarkı,ne zaman dinlesem Nannete'in azmini ve bölümün tatlı mı tatlı sonunu hatırlarım.Gerçekten çok keyifliydi o bölüm yaa :D
USS Callister - The Next Adventure
Bölümü en güzel yansıtan şarkılardan biri,Arkangel'dan I'm a Mother.Bu başyapıtı dinleyin.
The Pretenders - I'm a Mother
Ne zaman dinlesem tüylerimi diken diken eden şarkı,bir şarkı bir bölüme bu kadar yakışır yani.Favori bölümlerimden Hated in the Nation'ın sonunda çalan efsane parça,ürpertici,bölümün kendisi gibi.
not: bu şarkıyı dünyayı arılar istila ederken dinlemeniz tavsiye ediliyor :D
Alev Lenz - Fall Into Me
Vee,son olarak,son zamanlarda bıkmadan her gün dinlediğim ve bana huzur veren bir şarkı,dinledikçe o eski arabasında şarkıyı mırıldanan Nish aklıma geliyor.Favorim bölümlerimden ve dizinin en en başarılı bölümlerinden, Black Museum'dan.
Dionne Warwick - Always Something There to Remind Me

Black Mirror izlemeniz şiddetle tavsiye olunur.
Başka yazılarda görüşmek üzere!
Jaa ne minna! ^_^
Logo Design by FlamingText.com

2 yorum:

Okuduğum bloglar