2.12.14

Okudum bitti-John Verdon-Aklında bir sayı tut(Dave Gurney #1)

Bir adam, posta kutusuna bırakılmış imzasız bir mektup alır. Mektupta şöyle yazmaktadır: "Aklından herhangi bir sayı tut. 1 ila 1000 arasında herhangi bir sayı." Adam öylesine 658 sayısını tutar. Not şöyle devam etmektedir: "Sırlarını nasıl bildiğimi göreceksin... Küçük zarfı aç."

"Aldıklarını geri vereceksin
Vermiş olduklarını aldığın zaman.
Biliyorum ne düşündüğünü,
Ne zaman uyuduğunu,
Nereye gittiğini,
Nereye gideceğini.
Seninle bir randevumuz var,
Bay 658."

Sıradanlıklara meydan okuyan, anında başınızı döndürecek ve ilgi çekici karakterlerinin kalp atışlarını tüm gerçekliğiyle hissedeceğiniz bir kitap "Aklından Bir Sayı Tut" kolay kolay unutmayacağınız bir roman.

Polisiye manyağı Bayan, Şimşek kız,bayadır okuduğu bir eseri de bu gün bitirmiş bulunuyor.

 Aslında bir ara ablam da okumak istiyordu bu kitabı,hala da istiyor.Ama ben ondan önce okudum,ha ha ha. :D

Aklından bir sayı tut,biraz tereddüt ettiğim kitaplardan biri oldu.Zaten hepimiz yeni bir şeye baktığımızda,biraz tereddütlü olmuyor muyuz?Ama çok iyi bir kitaptı,Verdon'un hakkını vermek lazım.Ablamdan benim için kitap bulmasını istediğimde bir çok seri bulduk,oy birliği ile arasından en iyi olanını seçtik. :)

Aklından bir sayı tut,ilk bakıldığında öyle esrarengiz,öyle akıl almaz,öyle zor bir akıl oyunu ki.Ama kitabı okudukça aslında basitliğin en büyük çıplaklığı ile gözümüzün önünde olduğunu farkediyoruz.Aklından bir sayı tut da benim her cümlesini okudukça gülümsediğim,yazarın aklında hayran kaldığım romanlardan biri oldu. :)

Hikaye şöyle:Yenilenme Enstitüsünün sahibi Bay Mark Mallery,üniversite dostu olan emekli Süper Dedektif Dave Gurney'nin yanına gidiyor,çok önemli ve tehlikeli bir mesele için.Mellery bir süredir çok tehlikeli tehdit mesajları alıyor,kim olduğunu bilmediği yazar ise yazdığı mektupları adeta bir şair gibi şiirlerle donatıyor.Kitapta en çok yüzümü güldüren şiirlerdi.Şiirler o kadar güzel tasarlanmıştı ki, şaşırmamak elde değildi.Belli ki,bu şiirleri yazan yazar çok akıllıydı,hatta bir şair bile olabilirdi.Neyse,mektuplara gelelim.Mektuplarda yazar Mellery'den aklından bir sayı tutmasını istiyor ve daha sonra onun aklından tuttuğu yazıyı daha önceden biliyor:658.Bu sırada Mallery'i bir telaş içine alıyor.Aklımdan tuttuğu sayıyı nasıl bildi?Benim için bu kadar özel olanı-düşündüğüm şeyi nasıl bilebilir ki?Benim hakkımda daha neler biliyor?Ama yazar,gerçekten de Mallery'nin aklından tuttuğu bu sayıyı tahmin etmiş midir?

Olay aslında göründüğünden bin kat daha basit.Spoiler olmasın diye üstü kapalı bir kaç ipucu vermeye çalışacağım.İnsanları kandıran bir şirket düşünün:çok sayıda insana akıllarından bir sayı tutmalarını söyledikleri bir mektup gönderiyorlar.Onlara akıllarından bir sayı tutmalarını söyledikten sonra ise yazıyorlar:460.Sonraysa eğer bunun nasıl olduğunu öğrenmek istiyorlarsa bu posta kutusuna(oraya belli bir posta kutusunun adresi verilir) yazdıkları belirli bir miktarda para göndermelerini söylüyorlar.Maksat gerçekten korkanları ve meraklıları birbirinden ayırmak.Bu mektup binlerce kişiye gönderiliyor;bir yılda orta hesapla 15 bin arası.Mektubu alıyorlar,sadece belli bir sayıda insanın aklında tuttuğu sayı kağıttaki sayı ile aynı.460'ı tutanlar korkmaya başlıyorlar;çünkü akıllarına bu şirketin aynı mektuptan kendilerinden başka binlerce kişiye de gönderildiği gelmiyor.Bu size bir şey ifade etti mi?

İfade edene etti,ama benim anlatmaya çalıştığım ipucu zaten kitabın içinde.
Gurney de zaten emekli olduğu için oyalanmaya bir şey arıyordu;üzerinde çalıştığı suçlu profilleri de vardı ama onu zeki aklı Holmes gibi zor bir bilmece arıyordu.Yani eğer eroin,kokain içmeye başlasaydı tıpkı Holmes olurdu. :) Hem de üniversite arkadaşı olduğu için Mallery'e yardım etmek istiyor.

Bir sürü mektuptan,hatta bir telefon görüşmesinden sonra katil sonunda Mark Mallery'i öldürüyor.Mark Mallery önce silahla,sonra da Four Roses marka bir kırık şarap şişesi ile boğazından tam 14 kez kesilerek öldürülüyor.Mektupları almaya başladığında Gurney'nin yanına gittiği için Gurney'nin ifadesini almak amacıyla Gurney polis merkezine gönderiliyor.Gurney'nin dedektifkenki arkadaşı Jack Hardwick onunla birlikte cinayet mahaline geliyor,bir toplantı düzenleniyor ve Gurney bir şekilde olaya dahil oluyor.Toplantıdaki Sheridan Kline onun büyük ününü bildiği için vakasında yardım etmek için onun asistanı olmasını rica ediyor.Gurney de biraz düşündükten sonra kabul ediyor.Böylece Gurney'nin yapbozun parçalarını bulma çabaları başlıyor. :)

Kitaba puanım 4,çünkü emekli bir dedektifi okumak bir yere kadar çok sıkıcıydı,o yüzden bir puan kırdım.Ama diğer yönlerden kitaba bayılmış bulunuyorum. :)

Aklından bir sayı tut,polisiye hayranlarının,özellikle de akıl oyunları olan polisiye hayranlarının bayılacağı türden bir kitap,üstelik Verdon devam kitaplarını da yazmış.İşte Dave Gurney serisinin kitap sırası ve Türkiye de çıkış tarihleri:

John Verdon - Dave Gurney serisi
2011:John Verdon - Aklından bir sayı tut(Dave Gurney #1)
2012:John Verdon - Gözlerini Sımsıkı kapat(Dave Gurney #2)
2013:John Verdon - Şeytanı Uyandırma(Dave Gurney   # 3)
2014:John Verdon - Peter Pan Ölmeli(Dave Gurney #4)

Çıkış tarihlerine göre Şeytanı Uyandırma(3. kitap) ve Peter Pan Ölmeli(4. kitap) kitaplarının e-kitaplarını bulabileceğimi sanmıyorum.Ama yine de bir deneyeceğim. :)
Kitabı ben beğendim,hem de seri bir kitap,serileri severim,devam etmeyi severim.Eğer sizin de önünüzde okumak istediğiniz bir kitap yoksa elinizdeki kitabı bitirir bitirmez atlayın derim,tabi polisiye seviyorsanız.Okuyun,okutun arkadaşlar. :)

İndirmek için tık yapın lütfen. :)

İyi Okumalar kitap kurtları! :)


Logo Design by FlamingText.com






2 yorum:

Okuduğum bloglar