7.9.18

Kitap - Yevgeni Zamyatin - Biz


yevgeni zamyatin biz ile ilgili görsel sonucu

George Orwell - 1984 ve Aldous Huxley - Cesur Yeni Dünya gibi eserlere ilham kaynağı olmuş,geleceğe ışık tutan ilk eserlerden, Biz.

Distopik bir geleceği konu alan romanda, hikâye baş kahraman "D-530"un ağzından bir tür günlük şeklinde anlatılır. Romandaki `günlük` biçimindeki anlatım, kahramanların isim yerine ürün koduna benzer kodlarla isimlendirilmesi ve genel anti-ütopyacı tutum daha sonraları birçok romanda kullanılacak ve roman birçok distopya konulu romana öncü olacaktır. Distopik bir hiciv olan romanda birçok özel ve farklı detay göze çarpar. Bunlara örnek olarak romanda evlerin saydam materyallerden yapılmasını verebiliriz. Buna göre herkes her an görülebilir.

Biraz yavaş da olsa,zor anlayarak da olsa okuduktan sonra bir baş dönmesi bırakan kitap.Tüyleriniz diken diken oluyor ve yavaş yavaş matematikten soğumaya başlıyorsunuz :D Gerçekten,kitabı okuduktan sonra matematiğe olan hevesim uçtu...

Şaka bir yana,distopik ve geleceği anlatan romanlara takmış durumdayım galiba...
İlk başladığımda bitirmek istememiştim ama,bir yerden sonra sanırım beni içine çekti ve okumaya devam ettim.
Başka gezegenlere gönderilecek olan Entegral'in yaratıcısının,D-503'ün kayıtlarından oluşan kitap,karanlık bir gelecekten bahsediyor.200-Yıl-Savaşları'dan sonra insalığın yaratmış olduğu yeni bir dünyada,matematik temelli bir dünyada yaşayan insanlar,daha doğrusu sayılar anlatılıyor.Her şey D-503'ün yaşadığı güzel dünya ile ilgili notlarıyla devam ederken,birden D-503,I-330 ile tanışır ve hayatı altüst olur.'Hastalık' dediği bir takım düşler görmeye başlar ve yavaş yavaş TekDevlet'e ve Velinimet'e olan inancı körelir.

Çıktığı dönemde inatla yasaklanırken,bu günlerde klassiklerden ve ölmeden önce okunması gereken kitaplardan biri olmuştur bu nadide eser.
Herkesçe okunması gereken bir kitap bence de.
Logo Design by FlamingText.com

Film - Senden Önce Ben


senden önce ben ile ilgili görsel sonucu

Jojo Moyes'in Senden Önce Ben kitabının film uyarlaması,2016 yapımı.

Kitabı okumamdan bir gün sonra fragmanı izleyip ani bir kararla annemle birlikte izledim.Annem de beğendi,ben de ama bence film çok güzel olsa da kitap kadar güzel değil.


senden önce ben ile ilgili görsel sonucu

Her ne kadar kitaptaki her şey birebir yansıtılmaya çalışılsa da bazı şeyler tabii ki de atlanmış,mesela Will'in kız kardeşi Georgina yoktu,bazı minik sahneler yoktu ve bazı şeyler değiştirilmişti.Bunların bence çok önemi yok,yine de keyifle izlenebilir.

Ama izlemeden önce kitabı okumanızı tavsiye ediyorum çünkü kesinlikle kitap daha güzel.


senden önce ben ile ilgili görsel sonucu

En çok üzüldüğüm şey ise kitaptaki labirent bölümünün olmamasıydı.Will Traynor karakteri hayal ettiğim gibiydi,Lou pek hayal ettiğim gibi değildi ama yine de oyuncuyu çok beğendim.Patrick ve Treena karakterleri ise benim için hoş bir sürpriz oldu :D (demek Clara ve Neville?)

Özellikle dans ettikleri sahne ve klasik müzik konseri sahnesi çok çok güzeldi.
Müzikleri de çok hoştu:
Me Before You soundtracks

İzlemenizi tavsiye ederim.

Başka yazılarda görüşmek üzere!
Jaa ne minna! ^_^
Logo Design by FlamingText.com

Kitap - Jojo Moyes - Senden Önce Ben (Me Before You)


senden önce ben jojo moyes ile ilgili görsel sonucu


Selam dünya ben Menolly!

Bir kaç yıl önce bu kitabı okuyacaksın deseler herhalde kahkahalar atardım.Ama iki gün önce salya sümük ağlayarak bitirdim.

Okuduğum bloglar