İşte Şimşek kız'dan Gürcistan yemeği olmasına rağmen biz de de kış klasiği haline gelmiş bir et yemeği olan Gürcü Hıngeli.Türkiye'de de,Azerbaycan'da da bir çok yerde yapılan bir yemek.Ben de size bu yemeğin tarifini anlatayım,bu lezzetli et yemeğini Tarif kitabı'nın mucizelerine ekleyeyim dedim.İyi demiş miyim? :)
Öncelikle sizinle Hıngeli hakkında biraz konuşayım dedim.İçerisine et ve peynir koyabilirsiniz,isteğe göre hiçbir malzeme koymadan,sadece hamur olarak da yiyebilirsiniz.İsteğe göre tereyağı ya da yoğurt ile yenilebilir,orası size kalmış.Gürciler bu yemeğe Khinkali derler,biz Azeriler ise Xingal deriz.Türkler ise Hıngel derler.Çok doyumlu olduğunu belirtmeden edemeyeceğim,özellikle de ablam bu yemeğe bayılıyor.Dolayısıyla fazla kilo almak istemiyorsanız,bu et yemeğinden uzak durmanız çok iyi olur.Türkiyede Çorum iline bağlı Alaca ilçesinde muhacir ve Tatarlar tarafından yapılır.Daha fazla bilgi için tıklayınız. :)
Ayrıca bakınız:Gürcü mutfağı
Size Gürci Hıngeli hakkında ayrıntılı bilgi verdiğime göre bu enfes et yemeğinin yapılışına geçebiliriz. :)
Hamur için
3 bardak un
1 yumurta
bir çay kaşığı tuz
1 bardak su (buz gibi)
Hamurun yapılışı:
3 bardak unumuzun ortasına bir adet yumurtamızı kırıyoruz.Üzerine tuzumuzu serpiyoruz.Sonrasında azar azar suyumuzu ilave ederek hamurumuzu yoğuruyoruz.Hamur yoğurulduktan sonra üzerini kapatıp yarım saat bekletiyoruz.Bu bekleme sürecinde ise iç harcımızı hazırlaya biliriz.
İç harcı için malzemeler:
2-3 çay kaşığı tuz (daha fazla da ekleye bilirsiniz)
yarım çay kaşığı kara biber
yarım çay kaşığı kırmızı biber
4-5 demet maydanoz (maydanoz bu yemeğin tacı)
bir adet soğan
1.5 bardak su
4-5 diş sarımsak
Not:Eğer etimiz yağsızsa 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ döke bilirsiniz.
Yapılışı:
Ocağa büyük bir tencereye dolu olmamak şartıyla su koyuyoruz ve kaynamasını bekliyoruz.Beklerken harçla hamuru birbirine kavuştura biliriz. :)
Hamuru mandalina büyüklüğünde parçalara bölüyoruz.Her parçayı yayıyoruz.Ortasına iç harcımızdan 1 yemek kaşığı (yetmezse siz yine koyun) koyuyoruz.Her koyduğunuzda lütfen harcı iyice karıştırın ki suyu dibinde kalmasın.Gürcü Hıngelı sulu olmalıdır.
Ağzını bir kenarından tutup küçük küçük gelecek şekilde birleştiriyoruz.Hepsini bitirdikten sonra kaynayan tenceremize tek tek bırakıyoruz.10-15 dakika kaynıyor ve bu arada sık sık karıştırıyoruz.Yırtılmamasına dikkat edin,çünkü hıngelin içi sulu olmalıdır.Bu su akarsa yemeğin tadı kaçar. :)
10-15 dakikalık bir kaynama süresinden sonra hıngellerimizi tabağa alıyor ve yoğurtla birlikte mideye indiriyoruz.
AFİYET OLSUN HERKESE! :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder